Skorpan på bröd… Smak sak eller?

Sébastien Boudet Läs och kommentera gärna! 24 Comments

bröd

Kolla ordentligt på den där lilla limpan! Den är bakat precis till perfektion… Men då måste jag tilläga: Efter min egen smak! Alla gillar inte välgräddade bröd och jag förstår det. Där jag kommer ifrån (alltså nu menar jag Frankrike :)) ske inget bröd köp på ett bageri utan att butiksbiträdare fråga om man vill ha den, lite eller mycket gräddad… “Bien cuit” eller “pas trop cuit”. Medans man pratar gärna om vädret här i Sverige pratar man helst om hur välgräddade man gillar sitt bröd och om man behöver klaga över någon eller något, väljer man då gärna, att klaga över bagaren som aldrig kan baka sina baguetter som det ska!

Anledningen att jag ta fram det idag är att jag publicerade just den bilden på den där fantastiskt limpa på Instagram/FB på måndag och många reagerade som om vi var i Frankrike! Skillnad nu är att den där brödet skulle inte säljas i en butik… Den bakade jag för mitt eget bruk/skull… Efter min egen smak! Några delar av skorpan blev lätt brända och fastnade mellan tänderna när man tuggade: Ungefär som när man ta en seg smörkola i munnen… Lätt sötma och någon bitterhet, djupa karamelltoner, tuggmotstånd och aromer som blommar ut sakta medan man tuggar! Det är bästa jag vet om jag få säga 🙂

Hur tycker ni att skorpan ska vara?

 

Sébastien BoudetSkorpan på bröd… Smak sak eller?

Comments 24

 1. Susanne

  Jag tycker brödet är otroligt vackert, som ett konstverk nästan.
  När man får det precis så där som man vill ha det.

  Jag föredrar en ljusare skorpa, som vaniljkola till färgen.
  Dotter tycker bäst om nästan råa bullar, sonen vill ha “lagom-gräddade”.
  Tredje barnet vill ha samma som mig.
  Så det blir oftast småbröd så jag kan grädda dem olika länge 😉

  Det är ju bara en av många anledningar att baka sitt egna bröd, så man får styra och ställa med smaker och gräddningen.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. Felixen95

  Jag tycker många surdegsbröd ser brända ut riktigt svarta måste smaka bränt eller ? Den understa bilden är för svart för min del men så bra vi kan grädda som vi vill så blir alla nöjda.

  1. Post
   Author
 3. LitenKarin

  Åh, skorpa på bröd! Det ska vara mörk skorpa och mycket! Alla som känner mig vet att jag helst äter kanterna på brödet, hårt gräddat bröd, nybakat som svalnat så det går att skära i och sen kall stekt prinskorv i tunna skivor – det är det absolut godaste som finns!!

  1. Post
   Author
 4. Astrid Nilsson

  Mina blir lite mitt emellan dina. Jag trodde jag inte lärt mig riktigt hur det skulle vara. Nu vet jag att det är ganska bra trots allt. Lärde mig baka på en av dina bakkurser nu i på Smaka på Stockholm i somras. Jag har mitt bröd sedan dess.
  Ha det bra.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 5. Martin Jonsson

  Jag gillar mörk men inte svart skorpa, en del av “örat” kan vara svart då det brukar bli mörkare än resten av brödet. Ett bageriet jag har praktiserat på kallar det “stockholmgräddat” då det blir såpass mörkt, för att det är populärare i bagerierna där att grädda bröden hårdare. I slutändan är det en smaksak, smakar skorpan obehagligt beskt för att det är för bränt så kanske det vart i ugnen något länge.

  Många har också en åsikt om hur hårt bullar ska vara bakade, själv så gillar jag när de är mjuka rent igenom, hellre något underbakta än torrbullar som man blivit bjuden på genom åren. Här spelar färgen mindre roll utan mer konsistens.

  1. Post
   Author
 6. Teresia Fredriksson

  Vilket vackert bröd 😀 Det ser precis ut som om någon efter en väldigt god måltid dragit ner dragkedjan för att släppa ut en mätt och svällande mage 🙂 Jag är lite mer försiktig med min skorpa. Vill gärna har brödet välgräddat, men inte lika svart som ditt. Det bror dock på vilken typ av bröd jag gjort. Vissa bröd med mycket skrädmjöl i vill jag hellre ha lite ljusare, medans en större mängd råg mår bara bra av lite mer färg. Oavsett vilket, så länge inkråmet är lagom kompakt och saftigt så får utsidan vara alltfrån lätt solbrynt till förkolnad 😀

  På tal om råg så hittade jag hyresgäster i min burk med rågmjöl, så nu blir det sanering och genomgång av alla burkar med mjöl i skafferiet.

  Baka lugnt!!! Kram

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Meit. Tyvärr finns det ingenstans där du kan köpa mitt bröd i Stockholm :(( Hemsk ledsen! Men det finns en hel del bra bagerier och inte bara i Stockholm! I HELA LANDET! Jobbar på att göra en liten rekomandationskarta 🙂

  1. Post
   Author
 7. Rebecca/reebrook

  märker att denna fråga väcker många känslor, helt klart är det upp till var och en att gilla sin skorpa på sitt vis och för mig är det när den är mörkt brun och snitten som växt och skjutit ut svatnat ger en sådan grym smak upplevelse, visst gillar jag även ljus skorpa men då är det inte surdeg jag äter den dagen!

 8. Jerome

  Une discussion sans fin chez nous… je préfère le pain bien cuit, mais le reste de la famille le trouve brûlé… il faut savoir faire des compromis!

Leave a Reply