Julbak på Tv4 med Paolo Roberto…

sebastien 14 Comments

Man kan säga att jag var bered för en tufft match… 
Det spelar ingen roll hur mycket jag försöker… Har alltid varit “the good guy!”
Så det var “fight” mellan Paolo Roberto och mig i direkt sändning på Tv4 nyhetsmorgon… Som tur kunde jag välja vapen och det blev, tur för mig: Vispen  🙂 Jag skulle verkligen inte vilja vara i en boxningring med honom! 
Teman var italiensk jul VS fransk jul och jag valde att göra en traditionell bûche de noel och en pain d’épices. Det finns ingen jul utan bûche! Helt otänkbart. 
Bûche är som en lite mer avancerade rulltårta man täcker med kräm och “julpynta” med massor med överflödiga marängsvampar, choklad julgrannar etc… 
Det är ganska svårt att göra en tunt och jämt tårtbotten som inte blir helt torrt efter 30 minuter och jag hittade på Cervera en super bra sillikonmatta med höga kanter som gjorde jobbet perfekt… Jag kunde göra min tårtbottensmet ganska lös utan att det skulle rinna överallt in i ugnen! Perfekt!
Choklad biscuit till rulltårtan: 
50 g vetemjöl 
120 g mandelmjöl 
70 g strösocker 
140 g strösocker 
195 g äggvita
40 g äggulor 
40 g kakao pulver 
50g smällt smör

Metod: 
Sätt ugnen på 250°C 
Sikta ihop kakao, vetemjöl, mandelmjöl och dem första 140 g strösocker. 
Vispa äggvitorna, när dem börjar bli fluffiga, strö över 280 g socker som regn och vispa som en maräng. 
Inkorporera äggulorna försiktigt med en slickepott och rör sen ner det i det siktade pulvret. 
Blanda tills du får en homogen smet och sist blanda in försiktigt smöret. 
Bre smeten på en plåt med smörpapper eller som jag på en silikonmatta och baka 7-8 minuter på 220°C. 
Täck biscuit med en köksduk direkt efter bakning tills den har blivit kall. 

Choklad ganache (både till att smaksätta smörkrämen samt att bre på tårtbotten) 
5 dl vispgrädde (36%) 
200 g mjölkchoklad 35-40%
200 g mörkchoklad 60-70% 
Koka upp grädden och smällt chokladerna i vattenbad. 
Häll lite grädde i chokladen och friktionera med en slickepott, krämen kommer att se konstig ut med det är helt ok! Häll i mera grädde och fortsätt på samma sätt tills all grädde är i. Ta fram stavmixern och blixtra en minute utan att inkorporera luft i krämen. 
Plasta i kontakt och låt den stå i rumst°C till man behöver den. 
Crème au beurre (smörkräm)
2 hela ägg (100g)
25g strösocker 

175 g strösocker 
75 g vatten 

200 g rumstemp°C osaltat smör
2/3 del av ganachen 
Vispa ägg och socker fluffigt. 
Koka socker och vatten till 120°C 
Häll över det kokande sockervattnet sakta över det vispande ägget (det ska vispas samtidigt som man häller i).
Fortsätt vispa tills fluffen har blivit ganska kall (under 25 °C). Inkorporera det rumstempererade smöret och vispa några minuter och inkorporera sedan ganachen (2/3).

Monteringen: 
Pensla tårtbotten med en god och varmt kaffe. 
Den 1/3 delen av ganachen som är kvar ska bres på chokladbotten och sedan bres hälften av smörkrämen på. Rulla och kyl ner. 
Med en plat tyll, spritsa över hela bûchen. Dekorera enligt egen smak och låt den stå i kylen några timmar. En bûche är precis som en Boeuf Bourguignon: Den är alltid godare dagen efter 🙂 

Andra bakverk är en Pain d’épices. 
Super lätt att baka och så himla gott! Det är min numero uno mellanmål med lite rumstempererade osaltadsmör på! 
Man kan göra en stor men den gången valde jag att göra 8 st mini… 
Recept till Pain d’épices.

zesten av 1 citron
zesten av 1 apelsin 
1 tesked anisfrö
1 tesked kummin
1 liten bit färsk ingefära 
1 kanelstång 
1/2 muskotnöt 
240g vispgrädde 
450g kastagnhonung 
Krossa alla kryddor i en mortel och varma upp det hela i en kastrull på lågvärme upp till 50 °C. Rör kontinuerligt. 

6 ägg 
40g moscovado socker 
Vispa ägg och socker tillsammans lite fluffigt 

300g stenmald rågmjöl 
150g stenmald vetemjöl 
20g bakpulver
Sikta alla pulver tillsammans öser en bakplåtspapper. 

Sila den kryddade grädden över ägg/socker blandningen och blanda. 
Häl över de siktade pulver och rör med en slickepot tills man får en slät smet. 
Häll smeten i en avlång kakform klädd av bakplåtspapper. 
Baka på 220°C de första 20 minuter och sen sänk ugnen till 175°C och baka ytterligare 35 minuter. 
Testa att sticka i en vas liten kniv innan du tar ut kakan från ugnen för säkerhetens skull… Aldrig lita på en bestämt tid i ugnen… Alla ugnar är olika! 
Låt den kallna lite och bre osaltad smör på varje skiva 🙂 GOTT!! 
Christina i gott sällskap! ! 
Vinnaren av hela sverige bakar, Christina Gyllner var här för att bedöma vilken av Paolos eller min var godast… Hon valde Paolos 🙁 Jag tror att hon var rädd för Paolos reaktion om hon valde mig som vinnare… Men det är bara min teori 🙂 
Som ni ser är jag ingen dåliga förlorare 🙂 Ät ät, kom igen Christina, ÖPPNA MUNNEN! 
Skämt åt sidan var Christina verkligen trevligt, roligt och passionerad! Vi får se vad hon gör med sitt liv efter vinsten och hittar sin nisch i sockerbranschen! 
Hur som helst är du förlåten Christina att jag fick smisk av Paolo Roberto… 
Godaste%20julsmakerna%20-%20Paolo%20och%20S%C3%A9bastien%20t%C3%A4vlar
Här kan ni se hela tävlingen. 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienJulbak på Tv4 med Paolo Roberto…

Comments 14

  1. Jeanette

    Ajaj, nu måste jag ju hinna göra en Pain dépices också innan jul. Men jag hoppar över muskotnöten, då jag inte tror att alla tål det. Men var får man tag i de fina miniformarna?? De verkar ju perfekta när man vill skicka med barnen varsin sådan kaka (jag har 6vuxna barn som skulle bli glada över att få varsin.

  2. Linda

    Oh, bûche som är så gott! Nu kan jag göra en själv!
    Jag bor i Frankrike för tillfället och här finns ingen sirap, men du kanske kan ge mig förslag på vad jag kan köpa istället? Vi måste ju ha pepparkakor och knäck till jul!

  3. Lisa

    @ Linda, om du bor i Paris, finns det en svensk mataffär som heter Affären på 17 rue Duperré, i den 9e arrondissement. (Du kan googla dem för att få öppettider osv). Det är visst dyrare än i Sverige men det kostar ju att importera varorna och det är alltid billigare än att skicka det via post från Sverige.

  4. Sandra

    Sèbastien – du får odla en tangorabatt (mustasch) på överläppten om du skall se tuffare ut än Paolo 🙂

    Och din Bûche är fantastisk. Jag har bakat den ett 10-tal gånger sedan du hade med den i ett annat inlägg. Hela familjens favoritrulltårta.

    Ses i Göteborg på bakkursen – med eller utan mustasch 🙂

  5. örjan

    Tack till TV4 som nu sammanställt Play-inslaget med tydliga övergångar, (till skillnad mot förra veckan)
    Kryddkakan blev god trots
    -glömde apelsinzesten
    -saknade kummin (tog lite fänkål)
    -hade för lite honung. 100 g vitt socker fick ersätta

    Satsen gav mig raka sockerkaksformar.

Leave a Reply