Årets bästa 2012!

sebastien Uncategorized 14 Comments

2012 är over and out! Vilken år det har varit…
-Jag började med att baka lite självklart och bland min första bakverk var en galette des rois. En bakverk man äter till 13 dagen och som innehåller en liten porslinfigur. Ganska hög tid nu att baka den!
-Ni vet att undervisningsböckerna till konditori/bageri elever har varit ett viktigt fråga för mig och det var verkligen akut att ersätta dessa dåliga, fåniga och urgamla böcker. Det har varit mycket bråk och tjafs men 2012 började med en bra nyhet! Bageriförbundet har satt igång att ta fram nya böcker… Tyvärr fick jag inte vara med själva “produktionen” eftersom jag är troligtvis för tydligt med vad jag tycker… Hur som helst ser jag fram emot att se de när de kommer ut! På tal om bok var det där en intressant diskussion mellan Manfred och mig angående just brödlitteratur…(I kommentarfälten)
-Under januari månaden kom en mindre rolig nyhet: Jästbolaget skulle snart släppa en surdeg i burk som säljs i kyldisken. Jag var redan skeptiskt då och min oro var tyvärr rätt… Ännu en produkt som heter “surdeg” och som vilseleder konsumenten om vad surdeg egentligen är!
-I samma teman släppte Statoil en hemsk macka som förolämpade er som konsumenter och mig som bagare!
-Jag har varit i Göteborg rätt ofta under 2012 och gjorde en hel del kurser och föreläsningar där… Den gången var det extra roligt att vara där 🙂
-Ascorbinsyran som industrin tillsätter i mjölet var fortfarande ett stort discussionsämne både på FB och här på bloggen i samband med att NORD-MILLS släppte sitt första mjöl utan… Ni som vill veta mer om tillsatsen som delar hela bageribranschen, borde läsa detta inlägg och dess kommentarer. 
-Bland alla mina resor runt om Sverige har jag fantastiska minne från den här resan! 
-Jag bakade fantastiska munkar… På surdeg så klart 🙂
-Det var bageriVM i Paris och Sverige kom nästan på prispallen… Jag var där, hejade, hjälpte lite och hade till och med den gula/blåa tröjan med jästbolagets logga på!
-Jag gjorde en av mina bästa brödfilmer 🙂
Elin Peters ord i DN värmer.
-Det blev några rundor med Monsieur Jan Hedh i år och det hela typ började här… Med äckliga Manitoba baguetter som skulle serveras till min Boeuf Bourguignon i Malmö! Branschen känner sig hotad av mig och det märks ganska tydligt på Björns kommentar i samma inlägg…
-I år släppte jag min första bok! Den heter “Den Franske Bagaren” :)) Det var releasefest på “la residense de l’ambassade de France”… Hur gick det? Det kan ni se här!
-Jag åkte med lillebror Damien till Tain L’hermitage, utanför Lyon till en dessertkurs… Så skönt att inte vara den som lär ut ibland! Kursledaren Andrew från Valrhona imponerade med sina kunskaper om choklad men på Macarongfronten var brorsan definitiv överlägsen.
-Och jag fortsätter att bråka med branschen… Här kan ni läsa en diskussion om hur och varför Delicato spenderar en halvmiljon chokladbollarkronor varje år för att skicka konditori/bageri elever (samt egen personal) till en skola i Schweiz. I samma inlägg en mille-feuilles till tidningen Gourmet.
-Tydligen blev Delicatos produktutvecklingschef Gustav irriterad på mig… Var det på grund av det jag skrev på FB kommer jag aldrig att veta!
-Under tiden har jag lärt mig mer om tillsatser och kom på att det fanns Natrium-Ferro-Cyanid i nästan allt smör, inklusive de som är ekologiska! Jag kallar det för: Trädet som döljer skogen och gör mig kallsvettig av oro…
-Ok, den kanske var min bästa film!
-Gott bröd på krogen är inte alltid garantera, inte ens om krogen är riktigt fin… Det handlar oftast om okunskap och att de flesta kockar har lärt sig att baka bröd på ett felaktigt sätt i skolan eller i böcker! Jag har gjort massor med brödkurser i år på de bästa restaurangerna för att försöka förändra synen kockarna har på bröd. Bröd är den alldeles första kontakten man har med köket. Det är det första man stoppar i munnen… Av alla fina ställena jag besökte var den häftigaste och varmaste!
-Sen kom högpunkten av mitt år: Att vara sommarpratare på P1. Jag satte mig på en Skogaholmslimpa och det blev skandal…Här hittar ni fina sommarbilder samt ett interview jag gjorde om just industribröd.
Skandal i lingonskogen!  Roligt att inlägget gjorde en sådan genomslag (75 000 visningar) att själva Pågen tog bort filmen på You Tube som visade hur de bakar Lingongrova och gjorde en ny… Kolla på den filmen som gjordes till att visa barn hur bröd som säljs i affärerna bakas… Skynda innan Pågen ta bort den!
-Nu kom den “fusk” surdegsburken ute i affärerna och fick många att reagera. Själv bestämde jag mig för att vända burkarna varje gång jag ser de som protest och jag är inte den enda som gjorde det!
-Tröttnade på Pågens fusk och gjorde ett riktigt lingonbröd... Och den var bakat med RIKTIGT KÄRLEK och riktiga lingon!
-Sommarprogrammet blev inspelat klart några dagar innan sändningen… Och några timmar innan själva sändningen skrev jag en inlägg som skrämde rätt många människor som försörjer sig på industrimjöl, mixer och brödfusk… Jag är tydligen snällare än vad jag ser ut och inte hängde ut så många i min sommarprogram 🙂 Tänk ni, alla som känner sig träffade, att jag verkligen hade kunnat göra det!
-Hela programmet i sitt skriftliga versionen hittar ni här… Jag till och med länkade till alla musikvideor som spelades under programmet. Zaz video “eblouie par la nuit” är ett måste att se om ni inte redan gjorde det! Radio versionen finns kvar men med kortade musik (30s) 
-Öppnade dörren till ett riktigt lovande samarbete med WWF genom att baka en urgod tigerkaka för världens tigrar.
Jag fick ett utbrott…
Annonserade att jag skulle sätta igång ett bageri nästa år… Nu är det alltså I ÅR :))) Jag saknar verkligen att ha en varm ugn som väntar på mig varje morgon!
-Bakade en fantastiskt god och hälsosamt sirapslimpa. En sådan jag inte skulle sätta mig på! Vi, alla fick chansen att lära oss massor om sirap i kommentar fältet!
-Jag fick ett brev från Monsieur Jan Hedhs advokater som bad mig att radera mina inlägg där jag kritiserade mjölet manitoba cream han förespråkar. Att radera ett inlägg i min blogg skulle vara som att radera en dag i mitt liv! Istället valde jag att dela med er alla av det som pågick under ytan och publicerade brevet samt Jan Hedhs svar på min reaktion till hans attack. Det hela blev mycket större än vad man kunde ha tänkt sig! Mjöl har blivit (jippi) ett viktigt ämne i medier, till och med Aftonbladet skrev om det och där kunde man lära sig lite mer om hur det går till med att anklaga en person för förtal!
Jag satte igång en kartläggning på Sverige finaste kvarnar som fortfarande går att påverka genom att skicka tips till mig!
I år började jag jobba på TV4 nyhetsmorgon. Jag har varit med under hela hösten och kommer att fortsätta nu i år 🙂 Riktigt kul!
Bröd är kärlek… Och man leker inte med kärlek!
-En ny tidning om bröd skrivit på engelska föddes och ett stort studie om OMG organismer i livsmedel sätter oro över hela världen… Men tydligen inte i Sverige…
-Bakade delicata bollar och mjams mjams på TV4 🙂 Riktigt kul och jag lovar att efter man har smakat på dessa går det inte att äta Delicato eller Cloettas version igen!
-Fick ett till utbrott efter en AW med bageri förbundet.
-Var på bokmässan i Göteborg och min bok “Den franske bagare” blev nominerad som Årets bästa bok, årets bästa form och årets bästa brödbok! Kul!
-Jag gjorde en film på hur man bakar Macarong som skulle sändas på “Hela Sverige Bakar” programmet men som tydligen inte blev någonting… Allt kan inte alltid gå som planerat… Det var kanske lite för komplicerat för ett sådan program!
-Jag bakade bullar på TV4 och fick till och med göra vädret 🙂 
-Samlade mina bästa råd för att lyckas med surdegsbröd.
-Diskuterade årets viktigaste ämne inom bageribranschen: Tillsatser i bröd som inte redovisas! Fick ett litet utbrott på FB som blev en stor diskussion mellan VD på Gateau, deras bagarchef, fd bagarchef, hemmabagare från hela landet och flera… Orkar du läsa genom dessa 71 kommentarer då utlovar jag bra underhållning!
-Bloggen vann Matbloggspriset i kategori “Årets förnyare”! Är sååå tacksamt för det!
-Hantverk eller industri? Jag berättade en liten historia om ett krogbesök där jag fick det hela i ansiktet! En sur bagare (läs rätt nu!) kommenterade och jag… Svarade till honom 🙂
-Besökte ett fantastiskt fint bageri i Oskarhamn och gjorde ett radio program där… Radio killen tog fram en skogaholmslimpa framför min näsa och vad tror ni att jag tycker om det!
-Boken vann massor med priser på Grythyttan och det blev fina tal om kärlek för gott bröd och bra råvaror!
-Jag fick ett brev som berörde mig hela vägen ner till min själ.
-Var med på “Mitt Kök” mässan i Stockholm och uppträdde på Bonniers stora scenen med massor med matkändisar.
-Vart på Gotland igen och träffade en fantastiskt bonde/mjölnare. Hans mjöl i samband med alla andra fantastiska människor som var med fick oss att komma upp till surdegsbrödets Nirvana!
-Och 2012 blev året som fick mina lärardrömmar att gå upp i rök... Skolan säger att det hela är bara ett missförstånd men jag går inte på det!
Jag flyttade från Stora Essingen till Sollentuna och mina föräldrar flyttade från norra Paris till Rochefort.
-Kan en liten bok från en liten surdegsbagare som jag blir nominerad till bäst i världen?
-Jag hittade en hjälte bland mina kursdeltagare.
-Det kommer ofta folk till mig med en mjöl påse de vill att jag ska testa och säga vad jag tycker om den… Den gången fick jag ett mjöl i världsklass.
-Och så fick jag stryk av Paolo Roberto…
-Trött på allt motstånd jag får från mina föreningsbröder och systrar från Sveriges Bagare och Konditorer AB så jag har bestämt mig för att hoppa av. Tillsammans är man starkare men själv kan jag behålla min integritet! Det är en sak jag glömde skriva i min inlägg, och det är att det inte bara är SBK som suger utan Brödinstitutet med! Nu är det sagt… Skönt!
-Sist för mig i år var att planera våren och det roligaste av allt är att jag ska åka Sverige runt och ordna kurser för både yrkesbagare och för hemma bagare. Allt är redan fullbokat förutom en hemmabagarekurs i Klövsjö den 23-24 januari! Där kan man anmäla sig och tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med boende!

Vilket år det har varit! Tyvärr går det inte att skriva riktigt om allt som har hänt mig i år… Det är så mycket!
Av allt, är det en sak som jag tycker verkligen är värdefullt: Alla ni, underbara människor jag fick chansen att träffa under 2012. Ni som berikade mig med nya kunskaper och erfarenheter. Ni som öppnade era dörrar och era hjärtan för mig. Ni som bryr er om vad vi äter och verkligen brinner för det riktiga mathantverket. Jag är ohört tacksamt för allt ni gör och lovar att ta hand väl om allt jag fick från er.
Att sprida kunskaper är nyckeln till ett bättre värld!

Nu hälsar vi 2013 välkommen! Ett nytt år, fullt av fantastiska händelser!

Gott nytt år till er alla! Massor med kärlek, gott bröd och lycka för 2013!

sebastienÅrets bästa 2012!

Comments 14

 1. Catarina

  Härligt att läsa om ditt år. Det har verkligen varit fantastiskt.
  Jag har hittat en ekologisk kvarn, med det mest fantastiska mjöl i grannskapet, Lyckebo gård. Med det mjölet bakar jag det mest underbara rågbröd (givetvis med surdeg) 😉
  Du kan inte tänka dig att hålla kurs i sydöstra Småland eller nordöstra Blekinge?? Jag skulle teckna mig direkt.
  Ha ett underbart 2013. Catarina

 2. Nathalie

  Tack för ett oerhört inspirerande blogg år och tack för två riktigt bra brödkurser som jag fick chans att deltaga i, gav mig många nya infallsvinklar och än mer förståelse och fördjupad kunskap om bröd, mjöl/råvaror och självklar surdeg! Ser fram emot att följa dig ännu ett år i din kamp. ser med stor spänning fram emot vad 2013 har att ge och är säker på att det kommer bli än mer förändring inom bagerivärden…Gott nytt 2013 ett år med många nya blad att fylla!!

  // Nathalie

 3. Monika

  2012 var året då jag hittade hit till din blogg och fick ta del av din fantastiska kunskapsspridning! 2013 blir året då jag med hjälp av dig och din bok ska bemästra surdegsbaket en gång för alla 😉 Tack så hemskt mycket för allt, fortsätt på samma sätt!

 4. Teresia

  Vilket år du har haft! Din energi är helt ofattbar för oss vanliga dödliga. Kan det vara all surdeg som du knådat? Det är både underhållande, roligt och lärorikt att följa din blogg. Tack för att jag fick vara med på ett hörn och delta i den första surdegskursen under 2012, och även senare fick möjlighet att vara med på ditt releaseparty. Med din hjälp har mitt intresse för bakning fått ny glöd och energi. Så till den milda grad att jag med hjälp av en puff av en av dina andra bloggläsare (tillika bloggare) inledde min egen bloggbana. Det är fortfarande långt att gå både med bakning och bloggning, men det går framåt.

  Tack för din inspiration och kämparglöd, och inte minst din kunskap och ditt engagemang för bakning i vårt avlånga land. Det behövs en fransk spark där bak för att få lite fart på oss svenskar.

  Stor kram och lycka till med ditt fortsatta bakande. Ser fram emot att läsa nyheten om ditt eget TV.program och inte minst om ditt eget nystartade bageri!!

 5. Marie Lydecker

  Du glömde att du träffade Marie Lydecker sommaren 2012

  Lycka till med allt Sebastién och fortsätt din kamp med att förbättra skolböckerna!

  Tack för att du sådde ett frö på “rätt” plats i min ADHD-hjärna 🙂

  Kramar och kärlek från den galnaste kursdeltagaren som tog SURDEG på allvar och som nu skall öppna ett Bageri utan kompromisser och utan genvägar.

  http://lydeckerboussard.se/bageriet/

 6. Alexandra

  Jag funderade på det där med att industrin och branschorganisationerna ser dig som ett hot: ta det som en komplimang! Det betyder ju att det du gör påverkar människor.
  Jag tror dock att det är bättre att jobba underifrån; med “gräsrötterna” som är intresserade, än att spilla tid på människor som inte vill ändra på sig. Om kunderna börjar bli upplysta & intresserade lämnar de förhoppningsvis det dåliga bakom sig och väljer bra varor istället. Och då måste ju även andra producenter följa efter …
  Att slåss mot industrin är lite som att slåss mot väderkvarnar, tänker jag.

  Tack för facebook-requesten och ha ett fint år du med!

  P.S.: Var får man tag på frystorkade, råa hallon? D.S.

 7. Rebecca/reebrook

  Tack för din blogg och din inspriritation mot oss både amatör bagare och yrkes att få se och höra med om vad en passion till sitt yrke och till sina råvaror, du beskriver mycket det jag själv tycker och tänker mot de “stora” och du har verkligen satt utmaningens boll i rullning! kan inte mer än säga , bra kämpat och vi står bakom dig!! God fortsättning

 8. Jeanette

  Jag vill också ställa mig i kön och tacka dig för din kärlek och ditt engagemang.

  En tanke som slagit mig, Jan Hedh, var tidigare en stor förebild för mig, har flera av hans böcker om bakning, där han alltid framhåller att man ska ha bra råvaror och UTAN tillsatser. Sedan så gör han massa reklam för ett mjöl – med mycket tillsatser. Först köpte jag detta mjöl flera gånger (jag ser dåligt och läser därför inte alltid allt på påsen) tills jag satte min ner med mitt förstoringsglas och upptäckte vad det var jag hade köpt. Vilket bedrägeri, mot mig som bokköpare, hemmabagare och som letar och vill ha bra råvaror.

  Så tack, Sebastien för att du även har lyft fram denna fråga.

 9. sebastien Boudet

  Tack Catarina! Lyckebo gård finns på min “bra kvarnars karta” Hoppas verkligen att jag kan komma till Blekinge snart och håller kurs!

  Tack Nathalie! Önskar dig massor med goda saker till dig för 2013!

  Kul att höra Thilda 🙂 Tack!

  Lars: JAAA! Jag såg det! Grymt och verkligen väl försenat!

  Charlotte: Tack! Och det är sant! Tack ni alla som lämnar så kloka kommentarer här på bloggen!

  Skål för det Monika! Lycka till med din surdegsbakning och jag önskar dig fantastisk goda surdegsbröd på ditt bord för 2013!

  Ha ha ha Teresia! Stort tack till dig du med! all bästa till dig och din familj för 2013!

  Marie: Det kommer att blir så spännande att komma förbi och se ert verk snart! När öppnar bageriet?
  Kram till dig och hela familjen!

 10. sebastien Boudet

  Alex: Helt rätt! Det är därför jag valde att göra så… Samtidigt var det bra att vara med några år… Det finns flera unga och hungriga bagare där som kan fortsätta arbeta med förbundfrågor… Nu kände att min plats var inte där längre! Jag vill jobba med ungdommar och framtiden… Inte gubbar och det förflutna!
  Jag kommer att ta industri MED väderkvarnar 🙂
  Frystorkade frukter hittar jag hos grossister bara just nu… Hoppas att det kommer in i handeln snart! Därför ville jag visa de på TV4! Ha ett fantastiskt 2013 du med!

  Tack så hemsk så mycket för dina fina ord Rebecca!

  Jeanette: Visst är det så! Jag kämpar för framtiden av brödet och för er konsumenterna som är lurade från morgon till kväll av livsmedelsindustrin! Jan Hedh är bara en soldat som gör det han har skrivit avtal om… Han har ingen val nu och det är hemskt för alla som litade på honom och allt han förespråkar.

  Tack Bagarn! Detsamma till det! 2013 kommer att bli super saftigt år för mig 🙂

Leave a Reply