Det goda Gutekornet i brödet…

sebastien Uncategorized 8 Comments

Gott! 
En fantastiskt bra alternativ till ris. pasta eller potatis är dinkel. Dessa fina kommer från Gutekorn på Gotland. Där kallar de dinkel för spelt som är i stort sätt samma sak. Jag stoppade de i kallt vatten under natten och sen kommer jag att koka de i saltvatten under 30 minuter. En klick smör, lite pistou och det är bara att njuta. Det där är mat som inte är bara nyttig men också super god!
I morgon är jag med Tv4 nyhetsmorgon från kl 08.10 och kommer att baka en nyttig bröd som smakar helt fantastiskt! 
Vi ses! 
sebastienDet goda Gutekornet i brödet…

Comments 8

 1. Clara

  Hej!

  Jag har knådat och knådat en massa degar för hand nu (roligt!), och försökt mig på ditt recept på pavé några gånger. I receptet förstår jag det som att brödet tas direkt ur kylen in i ugnen för att bakas av – är det riktigt? Jag har också testat att låta degen stå framme någon timme innan, men får inte till det! Vad tror du är felet?

  Tack!

 2. Jonas Enström

  Sen är det ofta lite FÖR kallt i kylen.

  Så degen funkar ofta bättre om man använder dubbla lådor till degen för att isolera mot kylan lite grann. Eller ställer den längst ner där det brukar vara varmast i kylen.

 3. Anders B

  Vad är felet? Känn på degen! Har den inte jäst – låt den ligga framme i rumstemp i ca 2-4 h som David säger innan du gräddar. Är den pösig och överjäst – vilket jag kan råka ut för efter en natts jäsning kan du forma brödet igen och sedan låta det vila under bakduk i ca 20 min innan du gräddar det.

  /Anders

 4. Jeanette

  Dinkel ÄR Spelt, det är två olika ord på samma sak. Förr kallades det alltid för spelt här i Sverige, men av någon anledning så har vi nu istället börjat kalla det för det tyska ordet dinkel. Det heter ju Triticum Spelta på latin, så jag tycker spelt är det mest rätta ordet. Hm, jag är nog påverkad av någon bonde som är med i Wästgötarna, de säger helst spelt de också, då de menar att det finns sk fuldinkel i handeln, som kallas för dinkel, utan att helt vara det. Det är i vissa fall en korsning mellan spelt och vanligt vete, som vi köpare trots det då betalar fullt dinkelpris för. Denna vara borde alltså vara betydligt billigare då priset på spelt/dinkel beror på att det är betydligt dyrare att framställa (odla – mala).

 5. Anonymous

  Mmm, toutes les recettes on l’air delicieuses! On a faim juste en regardent les nourritures. Nous se demandons si toutes les recettes sont francaises? Comment vous allez gagner les recettes, ils sont les votre? Vous avez des recettes pour Saint Valentin?
  Sincères salutations, Rebecca, Anna et Anja!

Leave a Reply