Semmeldagen på TV4!

sebastien 10 Comments

Semlor! 
På tisdag är det fettisdagen! Just nu bakar jag för fullt och det doftar ljuvligt i mitt kök. Mandlarna ligger i blöt och dessa fina dinkel/surdeg/handknådade bullar är i skrivande stund in i ugnen 🙂 
Kolla vad fint de har jäst! 
Jag kommer att ha den stora äran att få baka semlor på Nyhetsmorgon på tisdag. Det kommer att bli så klart en bulle på surdeg, hemmagjord mandelmassa och långsamt vispade grädde… 
Surdeg är för mig en självklarhet när det gäller att jäsa bröd och kommer att förklara varför det är inte så dumt eller att jäsa söta bröd med surdeg istället för vanligt jäst. 
Jag kommer att visa hur man gör mandelmassa själv. Alltså från hela mandel till det färdiga produkten och förklara varför det blir så mycket godare än att köpa färdig massa i affärerna(förutom några små mandelmassa fabriker som gör ett kanon jobb och tillverkar utan konserveringsmedel). 
Nu ringer min timer… Dags att ta ut bullarna ur ugnen! 
Vi ses! 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienSemmeldagen på TV4!

Comments 10

 1. Hannes

  Jag är smittad. Jag sitter som förstenad framför ugnen och ser brödet gräddas. Nu ska jag mata surdegen som fått vila i kylen en vecka när jag varit borta så att jag kan sätta en semmeldeg till kvällen.

  Tack Sebastien för att du delar med dig av din passion!

 2. Rickard

  Hej Sebastien! Tack för din engagemang och inspiration! Jag har en fråga angående semlorna: Jag försökte göra semlor i helgen efter din semmelfilm här på bloggen men tyvärr jäste bullarna knappt nånting (9 timmars jäsning kallt i ugnen) och de reste sig inte nåt alls efter gräddning 🙁
  Det enda jag kan komma på är att surdegen kanske luktade aningen surt och inte sådär aromatiskt som den gjort innan. Jag har matat den varje dag med Orgas mjöl och den har bubblat på bra. Kan den ha stått för varmt sista dagarna och blivit för sur och därmed mindre sugen på att jäsa min deg?

 3. Jarl

  Sebastien, kul att se dig på tv4 igen! Intressant och inspirerande som vanligt. Lite synd att det blev så stressigt och komprimerat idag bara. För jag hade gärna lärt mig mer om kärleken och kunskapen bakom den fina mandelmassan du kröner dina fantastiska semlor med.

 4. Jenna

  Hej!
  Tusen tack för hela din blogg! Väldigt inspirerande 😀
  Jag har en fråga…. vart köper man bra tyllar till sin spritts??? Skulle behöva många i varierande storlekar men hittar inte vart de finns. Ha en underbr semeldag!
  MvH Jenna

 5. malin

  Jag är ju ingen fransk bagare, men ville ändå säga till Jenna att jag brukar använda engångspristspåsar. De fungerar mycket bättre och är lättare att rengöra och går dessutom att använda en massa gånger. Jag använder bara stora, de finns dock i olika storlekar. Men stora kan man ju fylla mindre.. Fast jag vet desvärre inte var man kan köpa dem… Jag köpte mina på chokladmässan på Nordiska museet i Stockholm. Nån annan kanske vet?

Leave a Reply