Semlorna som gör alla tokiga!

sebastien 17 Comments

Så här blev dagens semla! 
Tilde och Peter tyckte om de verkligen! 
Det var jätte kul att baka semla idag på Nyhetsmorgon och trotts ett späckade schema hann jag säga ganska mycket om surdeg, mandelmassa och hur man borde vispa grädde. 
Jag ville göra mandelmassa “live” men tyvärr fick inte det på grund av det ljudet min fina Hällde mixer gör när han jobbar hårt och gör mina mandlar goda och fina till den mest underbara mandelmassan! 
S%C3%A9bastien%20Boudet%20bakar%20semlor%20p%C3%A5%20surdeg
Del 1
S%C3%A9bastien%20Boudet%20g%C3%B6r%20egen%20mandelmassa%20till%20semlan
Del 2 
S%C3%A9bastien%20Boudets%20surdegssemlor
Och det sista delen! 
sebastienSemlorna som gör alla tokiga!

Comments 17

 1. Jarl

  Jo, jag förstod att semlorna snabbt gick åt. Såg ju snuskigt gott ut. Inser även att mandelmassan var något utöver det vanliga. Snyggt jobbat Sebastien!
  Det ska bli så kul när du öppnar ditt nya bageri i augusti.

 2. sebastien Boudet

  Tack Jarl 🙂 Det kommer att bli super kul att ha ett “hem” igen!

  Fredrik: Ja, det är svårare eftersom det är en annan förhållande med socker/fett/socker som gör jäsningen lite mera komplex. De flesta bakar med alldeles för sura surdegar som har förvaras i kyl och jag är rädd att dessa bli besvikna över att baka sura bullar! Bullarna ska vara främst och först goda, därför är jag lite flexibelt på det fronten!

 3. Robin

  Hej Sebastien
  Jag har läst din blogg länge och tycker den är jättebra.

  Jag har äntligen tagit mig tiden att försöka sätta en surdeg. Jag bor nere i värmen i Södra thailand och har inte samma mjöl som i sverige.

  Jag har ett bread flour vilket är mer grovmalet än alla andra mjöl dom har här och enligt innehålls förteckningen utan tillsatser men jag vet inte

  Nu redan efter ett dygn har det börjat bubbla friskt så jag matade starten en gång igårkväll men på morgonen nu så har det skiktat sig lite konstigt i botten ett lager med surdeg sen ett lager klar vätska sen ovanpå det väldigt bubblig men nästan degaktig surdeg. Ska det vara så? ser inte ut som på dina bilder ska jag bara röra runt det eller har nåt gått fel.

  Har du några tips?

  Mvh

  Robin

 4. sebastien Boudet

  Tompa: Recept på mandelmassan: 300g ekologiska oskalade mandlar som blötläggas i kallt vatten under 12 timmar.
  300g oraffinerade socker och 120g vatten man kokar till 118°C.
  Man sila bort all vatten från mandlarna och stoppar de i en matberedare.
  Kör maskinen sakta och häll i sockret sakta tills man har fått önskat “grovhet” på Mandelmassan.
  Den mandelmassa ska konserveras i en tätt låda i kylskåp.

  Björn: Det fick han absolut inte! Titta igen på avsnitten tycker jag 🙂

  Micke: :)) Världens!

  Sam: Kolla recept ovan! Men man är fri att fristajla faktiskt… Beroende på hur man vill ha sin mandelmassa!

 5. sebastien Boudet

  Robin: Det är så varmt och fuktigt där nere att surdegsjäsning kan få lite för mycket fart… För dig är det ännu viktigare än vi hemma i Sverige att mata din surdeg bara 1 eller 2 timmar innan du ska baka! Din surdeg ska absolut inte smaka surt när du stoppar den i din deg!

  Merci Monsieur Frederic 🙂 Frispråkighet är bra på TV… Man ska kalla en katt en katt, eller hur 🙂

 6. Björn

  Haha, jag tittar om och igen men jag vidhåller nog att han får smaka på samma bulle.

  Först tar du en bit surdegsbulle, bulle 1, och ger till Tilde. Denna bit delar hon och ger en bit till Jihde.

  Sedan tar du en bit av jästbakad bulle, bulle 2, och ger till Tilde. Som behåller hela biten.

  Till sist går du tillbaka och tar en bit till av surdegsbullen, bulle 1, och ger till Jihde som nu har två bitar ifrån surdegsbullen.

  Det blir fel när du håller på och förklarar samtidigt för dem. Tilde fick dock smaka på de olika.

 7. Robin

  Tack Sebastien,
  Nu har jag en fråga till efter som surdegen kan bli för aktiv betyder det att jag ska mata den oftare oxå?

  Nu på dag 3 eller är det fyra så bubblar den inte alls men har inga tecken på att vara dålig, bortsett från avsaknandet av bubblor. jag har juh följt matnings schema och matat startern varje dag, är det nåt annat jag ska tänka på oxå kan det vara så att jag har för lite när jag matar så har jag en stor rågad matsked mjöl.

  Mvh

  Robin

 8. sebastien Boudet

  Ha ha Björn… Jag var lite väl för snabb o påstå att du var fel:)) Jihde är fan en bra skådis alltså 🙂
  Som du skrev fick Tilde rätt och det är det som är viktigt… Bullen på surdeg var betydligt godare, jag lovar!

  Robin: Det som är viktigt med surdegen är inte hur du har schemalagt dina matningar men att du tömmer det mesta och mata ordentligt bara några timmar innan du bakar. Smacka på din surdeg efter att du har matat den och se till att den inte är sur alls.
  Lycka till!

 9. Suzesan

  Tack för mandelmassereceptet. Härliga bilder. Underbart med människor som bjuder på sig själva. Tycker om Tilde de Paula. Skrattade när jag såg programmet.

  WAY to Go!! Det ser gott ut.

  MIN son han älskar semlor. Förr så nosade han sig till såna om jag köpt.

  Började i ytterdörren” Mamma har du köpt semlor eller jag tycker det luktar så”

  Nu ska jag prova dina sen.

  Bjuda mina barn. (mest min son för han tycker mest om dem) Tycker att när man gör dem själv hemma så saknar jag fluffigheten man får i en annan ugn som på ett bageri eller så där de bakas “luftigare”

  Men nu är jag lyrisk över mjölet från SALTÅ Kvarn.

  Tack

  Kram
  /Susanne

 10. Laima

  Hej Sebastien!

  Underbart att se någon med riktig passion för bakning och ordentliga råvaror på nyhetsmorgon!!! 🙂

  En till fråga om mandelmassan… Ska man koka socker och vatten tillsammans (som en sockerlag)? Och ska man sedan hälla det över mandlarna och mixa innan det svalnat eller spelar det ingen roll om det är varmt eller kallt när man mixar?

  Med vänliga hälsningar

Leave a Reply