Konditor och bagare: Ett yrke för idioter?

sebastien 44 Comments

Ja! Nu är jag förbannat… Igen!
Jag bläddra i min mailkorg och försöker att komma i kapp lite när jag sitter på tåget mot Göteborg och där hamnar jag på ett helt bunt med mail som har som har för rödtråd: Utbilningar. Det är så många som söker råd till mig på vilket skola de ska välja, hur man utbilda sig till konditor eller bagare etc… Men den alldeles vanligaste fråga är faktiskt hur kan man sadla om och blir bagare/konditor när man är 30-40 och är ingenjör, sjuksköterska, marknadschef eller jurist! Ja, det finns många människor här ute som verkligen vill byta yrke och blir bagare eller konditor och jag måste tyvärr komma till slutsatsen att det finns absolut ingen struktur/utbildning som kan ta emot de där stackarna. (Förutom några hantverkskurser på Eldrimner)
Alltså väl utbildade, passionerade och smarta människor som vill lära sig yrket och starta bagerier är ett tillgång och tyvärr verkar vara så att ingen i min bransch har tänkt på de alls… Eller är det så att branschen inte riktigt vill att de ska vara med?
Idag är bagaryrket ganska mycket mer än att bara knåda en deg och koka sylt. Man ska kunna en hel del utanför själva bakande: Marknadsföring, grafiskt form, sociala medier, ekonomi, arbetslag, lederskap, psykologi, kunskaper om hälsa och, så klart alla andra sociala kompetenser som krävs för att driva ett företag… Och jag har ett starkt känsla att när man kan allt det där är det mycket enklare att lära sig om själva bakande i efterhand. Inte så svårt att blanda mjöl salt och vatten till en deg alltså! Det finns rätt många bra exemplar på bageri som öppnades de senaste åren av “icke yrkesbagare från början” som går hur bra som helst! Så vad är problemet? Kan man inte fixa ett bra utbildning för smarta passionerade och välutbildade människor och ge ett super luft i bagar/konditor yrket?
Jag tror att branschen är rädd! Ganska trög också men framförallt rädd. Tänk hur läskigt det är för dagslägets bagare att låta nya aktörer komma in! Men det läskigaste är att leverantörerna själva inte vill att dessa nya aktörer ska komma i branschen och förstöra den fina balans sk “utveckling” som pågår just nu! Dessa omsadlade nya bagare vill baka med äkta kärlek och fina råvaror, inte pulver, halv-fabrikat och tillsatser… Och det stör de för att det är inte på det sättet de hade tänkt! Det är lönsammare att sälja pulver!
Ett till exempel på att man inte vill att framtida bagare/konditorer ska vara för “smarta” är de där oskrivna regler om betyg som gäller för att komma in på utbildningarna. Jag har fått 20-tal mail/brev/samtal från personer som blev nekade att komma in på ett bagare/konditor utbildning på grund av de hade för bra betyg… FÖR BRA BETYG!! Ja ni läser rätt! Någon har bestämt någonstans i det hela att bra betyg INTE är kompatibelt med att bli bagare eller konditor! Är det inte helt sjukt alltså?
Jag har suttit i den stolen när jag var knappt 16 år gammal. Jag hade en gymnasiernivå i fysik/kemi/matte med topp betyg men fick trots det komma ändå in i konditori/bageri utbildningen. De flesta av mina klasskompisar kunde knappast räkna och skriva och jag kunde lösa en 3:e grad polynôme… Vad är problemet? Rektorn och lärarna var smarta och förstod att jag behövde inte plugga det “vanliga” och fixade ett speciell program till mig där de hade tagit bort nästan allt teori och lagt till extra praktik istället och jag fick ta min examen efter bara 1 år istället för 3. Är det fel? Gör man en dåligt bagare av en bra student? Jag (och många andra) är ju beviset att det inte är sant! Jag blev en ganska bra bagare och konditor som brinner för mitt yrke till slutet…
Vad tycker ni om det där alla här ute?

sebastienKonditor och bagare: Ett yrke för idioter?

Comments 44

 1. Anonymous

  Sitter bara och gapar när jag läser det du skriver om att man inte får ha för bra betyg för att kunna komma in på en utbildning, det låter som det dummaste jag någonsin hört. Håller med dig om att branschen nog är rädd, det skulle ju vara förödande för allt fejkbröd på matbutikernas hyllor om det fanns fina små bagerier i varenda gathörn med bröd bakat på råvaror med hög kvalitét och kärlek. Men det är ju verkligen en nödvändig förändring. Sverige är ju ändå ett så brödälskande land, borde vi då inte ha det allra bästa på våra tallrikar?

  Mvh Caroline

 2. Anonymous

  Sitter själv med jobb som maskiningenjör, men har tankar på att byta riktning. Mathantverket intresserar mig mer och mer, men det är som du säger. Det blir att bygga sin utbildning via Eldrimners kurser på semesterdagar. Bra nog, men det hade varit fint med alternativ.

  Eva

 3. Dalmatian Mom

  Vi diskuterade detta på bakkursen i Göteborg och vi var väl alla ganska häpna över att det får gå till på det här sättet.

  Att utbildningarna inte erbjuds till alla, utan sådana som inte skulle ifrågasätta är att nedervärdera alla dem som går dessa utbildningara. Det kommer få dem att känna mindre värde och för att inte tala om tappad yrkesstolthet.

  Går man in i detta yrke utan att brinna för det, kommer man bara göra ett halvdant jobb. Det får aldrig bli att man väljer restaurang/bageri/konditori, för att det var enda stället där det fanns platser.

  Jag anser inte att man behöver gå en sådan utbildning för att stå vid en maskin på Pågen eller dyl. och titta på när maskinen knådar, formar och jäser brödet. Då kan man lika gärna stanna hemma.

 4. Framgångsbyrån STHLM.

  Som andra i den här tråden ser jag en affärsöppning. Dra igång en utbildning! 🙂 Ja, förmedla din passion och ta in smarta, kloka, drivna människor som drömmer om att göra något nytt, göra skillnad i brödbranschen eller vad det nu må vara.
  Lycka till 😉

 5. sebastien Boudet

  Om ni bara visste hur mycket jag önskar att jag hade kompetenserna och makten som krävs för att sätta igång en riktigt bra yrkesskola!
  Jag har tittat på lokaler, tänkt till ordentligt men kan inte sätta igång en sådan stort projekt helt själv. Jag kan däremot vara med och bidra av det jag vet och kan.
  Som ni förstår, finns det ingen vilja från branschens sidan och dvs ingen stöd! De är nöjda med det som finns helt enkelt!

 6. Carina Folkesson

  Så länge människor nöjer sig med “knappt lagom” är det svårt att förändra. Men om informationen som du och andra delar med dig av sprids och till slut går från mun till mun och människor börjar tänka efter och ställa krav så Måste en förändring ske i denna branch!

 7. chinaski

  Jag har bakat surdegsbröd på hemma basis samt sålt lite till arbetskamrater i ca 10 år. Började med riddarbageriets bok och fortsatte med jan hedhs böcker samt dina böcker Sebastian. Nu står jag i valet och kvalet att öppna eget bageri i Mora. Egentligen skulle man ha haft en utbildning men vet att skaffa ett studielån när man är straxt över 40 och har hus familj och lån är inte bara att göra. Jag förstår att man måste satsa för att få något eget men det är inte så lätt! Det finns många som mig över landet som brinner och har fallenhet för bageriyrket fast som “sitter” fast i sit nuvarande jobb…Kolla gärna in min facebooksida “Fyrbys surdegsbröd” Ha det bra!

 8. sebastien Boudet

  Det är så sant Carina, och det är det jag jobbar som mest med sen några år tillbaka. Att få alla att inse att mitt yrke är fantastiskt om man omfamna den och väljer det hantverksidan med fina råvaror och passionen istället för pulverpåsarna och kemikalierna.
  Jag har förstått sen länge att Ingen förändring kommer att ske från själva branschens sida. Det är konsumenterna som ska ställa krav på bagerierna genom att förstår mer om vad bröd och kakor är och hur de tillverkas. Mera kunskaper kan bara leda till bättre allt!
  Det är en revolution på gång och det är ni konsumenterna som driver den! Tack för att ni finns och orkar! Jag fick en bra ordspråk från en läsare: Det är bara döda fiskar som följer strömmen :))

  Chinaski: Så himla kul att höra om ditt bageri i Mora! Du hör till en grupp jag inte beskrev i min inlägg: De kämpare som bara kör hårt och ta sig fram oavsett förutsättning! Det är sant att det är svårt för de flesta att ta sig på studielån och plugga på heltid med barn och huslån… Därför behövs ett anpassat utbildning för smarta vuxna som vill sadla om till bagare. Det behövs oxå bra bagerier som kan anställda dessa “nya” bagare ifall de inte vill starta eget på en gång och jobba lite innan.
  Lycka till med ditt bageri och tveka inte att ropa till om du behöver hjälp med ngting °

 9. Alexandra

  Att jag hade för bra betyg var det svaret jag fick när jag försökte gå en bagarutbildning för några år sedan. Uppenbarligen skulle man sakna gymnasieexamen helt för att ens ha en chans att läsa det. Helt sjuka regler, hur många vet när de är 16 vad de vill göra hela livet och har man inte rätt att ändra karriärsbana? Jättetrist, men med tanke på hur utbildningen ser ut kanske det är bättre att lära sig på egen hand med bra råvaror och från grunden.

 10. Marie på Änglaspis

  Håller verkligen med dig till fullo! Vi (jag och min sambo) tillhör skaran som sadlade om från kemister och startade hantverksbageri (jag jobbar dock fortfarande som kemist men sambon arbetar till 100% i vårt bageri). Det som hjälpte oss och många andra i vår situation är ju den gemenskap och fantastiska “community” som finns bland övriga mathantverkare i landet: alla är så otroligt öppna och hjälpsamma. Det var på så vis vi lärde oss hantverket. Bland annat hos Lars o Mena på Lyckans Stenugnsbageri. Även Eldrimner och Lokalproducerat i Väst (för vår del) är jättebra resurser – men visst önskar man att det fanns “riktiga” utbildningar för “såna som oss” att gå, där man kan ha råd och tid att utbilda sig och att kunna ta bidrag o lån från CSN om man behöver.
  Det du skriver ang för höga betyg är ju helt befängt. Man blir ju bara förbannad.
  Bra inlägg! Hoppas det bär frukt så småningom!

 11. Mattalibanen

  Men det är ju helt sjukt. Hur kan man ha för bra betyg för att gå en utbildning? Det måste ju brunnit i huvudet på någon. De måste lekt tvärtomleken eller något när de kom på det och sen glömt bort att de lekte. Kan inte ens i min vildaste fantasi komma på varför man inte skulle få ha bra betyg för att bli bagare?

  Bra att du tar upp detta Sébastien.

 12. Nathalie

  Vad är det egentligen för galen värld vi lever i?? Har en kompis som efter andra gången hon sökte på reserv plats lyckades komma in på en bageriutbildning och hon är super duktig och har rätta kännslan och ville verkligen detta men hon berättade något tragiskt att mer än hälften av dem i hennes bagerigrundklass (vuxenutbildning) inte alls hade intresse utan gick där för att få pengar och ha någon syselsättning är inte det oxå helt befängt??? Något är allvarligt fel. men sedan kan det oxå vara tvärt om en annan super duktig tjej gick grundutbildnignen och ville söka vidare till YH vilket hon hade klarat galant men tack vare en svår period under sin gymnasietid saknade hon betyg i några ämnen och hade inte gymnasiebehörighet och fick avslag vilket oxå är fel då jag vet att hon inte hade haft några problem alls att klara den utbildningen.
  men vad har all utbildnig i världen för betydelse om man hamnar på ställen där allt hantverk gått förlorat där kvantitet går före kvalitet.. Ibland kan jag önska att jag aldrig fallit för detta yrke, men så tittar jag på människor som lyckats starta sina bagerier med noll i bagaget eller när jag som nyss plockade ut ur min ugn hemma ett helt ljuvligt bröd jäst i 48 timmar på enbart surdeg en sur deg som jag haft sen första gången jag bakade mitt första surdegsbröd hemma då vet jag att det finns inget annat val jag måste fortsätta kämpa och jag ska nå mitt mål!!!

  Ha en trevlig vistelse i göteborg Sebastien Hörde du skulle till Burgården!!

  Varma hälsningar// NAthalie

 13. Sara Wennerström

  Hej Sebastien, jag håller med. Jag är själv en av dem som sadlade om (började med att blogga om bröd på sarabakar.se och driver numera Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge).

  Jag får brev varje vecka från människor som vill starta bageri men inte vet vart de ska vända sig för att få utbildning. Precis som du säger handlar det inte bara om bakningen utan hela entreprenörskapet också. Tyvärr är det svårt för oss små bagerier att ta emot helt oerfarna personer, det krävs att de har någon form av erfarenhet för att det inte ska stoppa upp den dagliga verksamheten. Det saknas alltså en riktigt bra skola, jag hade gärna tagit emot lärlingar från en sådan.

  Häromveckan gick jag en kurs för Johan Sörberg, som var väldigt bekymrad att det inte är någon som vill bli bagare nuförtiden. Men problemet verkar ju egentligen vara att branschen/skolorna inte plockar upp och utvecklar dem som har ett passionerat intresse eller bra betyg.

  Nu har jag haft turen att hitta jätteduktiga bagare som jobbar hos mig, men de är sällsynta. Hoppas verkligen att hela den här hantverksbagarboomen kan bidra till att höja statusen på yrket, så att fler unga också kan upptäcka vilket fint jobb det är.

 14. Eckhard

  Hej Seb.
  Jag blev mörkrädd när jag läste ditt inlägg (och de andra kommentarerna)
  Någonting har gått sönder i skolverkets huvuden eller vem det nu är som bestämmer.

 15. Gotländskan

  Jag kan bara hålla med om att den nuvarande situationen verkar alldeles korkad. Man bara häpnar!

  Fortsätt kämpa, Sébastien och alla ni andra! Som sagt: Det är bara döda fiskar som följer strömmen.

 16. Lottas Bak och Form surdegsbageri

  Jag kan bara hålla med Sebastien, man måste nog göra nått själv för att det skall bli en förändring. Det verkar ju som vi som sadlat om alldeles själva och driver egna små hantverksbagerier blir fler och fler. Jag själv är en av dessa, har ett litet surdegsbageri på Tjörn och det går ju faktiskt! med envishet, mycket jobb och gediget intresse att baka, och få det att gå runt, på bra råvaror. Äkthet är ett måste för att få folk att välja detta framför industrilimpan. Nu finns det ju hjälp att få genom Länstyrelsen, Lokalproducerat, Eldrimner m fl men det är svårt att hitta dessa innan man kommit igång tyckte jag. Jag startade helt själv utan hjälp av dessa och upptäckte efteråt att det fanns en hel del hjälp som man kunde sökt. Det skulle varit bra om vi fått en kanal/samverkan där vi kunde träffats och jämfört våra erfareheter och för att hjälpa andra, med t ex utbildning/praktik.

 17. annamironova

  Hej Sebastien och alla!

  Själv stod jag inför den här dilemman för två år sen: ska jag ta ett steg att utbilda mig till bagare/konditor (jag är ekonom) eller ska jag stanna i mitt yrke och hemmabaka?
  Jag insåg snabbt att det inte fanns några gedigna utbildningar och att de utbildningar som fanns ville inte ta emot sådana som jag -jag var för högutbildad.
  En bekant som har gått en gymnasieyrkesutbildning som bagare/konditor i Sundbyberg har berättat att det var jätte svårt att hitta en praktikplats och även svårare att hitta jobb efteråt…

  För mig betydde detta för många risker att ta (speciellt när man har barn), och jag beslöt istället att baka själv hemma och inspirera andra! Nu ser jag hur många personer i mitt liv har påverkats av min passion för bakning/äkta råvaror/hälsosam mat! Imorgon, till exempel, ska vi smaka hemmagjord mandelmassa (enl. Sebastiens recept!) på min dotters dagis.

  Bra dag på er!

  Anna.

 18. bagarn

  Detta problem hade jag också med för nra betyg men jag fortsatte söka här till burgården/studium i göteborg. Tror att det tog fyra år innan jag kom in och nu är jag precis nyutbildad. Så ge inte upp!

 19. sebastien Boudet

  Tack ni alla som engagera sig i frågan och berätta om era erfarenhet. Som sagt är det helt galet att man ska inte kunna komma in ett utbildning på grund av att man har för bra betyg!
  Vi får se om det går att påverka nu…

 20. sebastien Boudet

  Passar på att berätta om att det finns ett litet bageri till salu nära telefonplan… Den heter Söderbergs bageri och tänkte att det skulle vara ett bra möjlighet för någon som kanske vill ha ett bageri i Stockholm men inte riktigt orkar sätta igång det hela från “skrach” …Det finns ingen konkurrens i orådet!
  Mattias (nuvarande ägare) bjuder sig att vara kvar några veckor för uppstart 🙂 Inte dåligt! Han kom ju 4:e på bageri VM före året!

 21. Suzesan

  Guuu’ vad konstigt. Bra skrivet. Håller med dig om allt.

  Visste inte att utbudet var så dåligt. Vad konstigt att några inte får komma in för att de har för BRA betyg. Vilken kränkning.

  Men jag såg på TV att en kille kunde inte få ut sin legitimation som nyutbildad lärare för de hann inte med eller hur det var nu..och han utbildning i SÅ många år i skola betyder ingenting då man måste ha leg! För att kunna jobba fullt ut i sitt yrke. Nytt nu och de “städar” bort alla som inte har lärarleg.

  GÖR OM GÖR rätt.

  Kram
  /Susanne

 22. sebastien Boudet

  Jepp, Wallmark säljer Söderberg för att köpa Lundbergs i Gröndal… Det är super kul ju tycker jag! Han har gjort ett kanon jobb med Söderberg under dessa år och det är dags för honom att gå vidare till ngt lite större.
  Hoppas att han hitta en bra köpare bara!

 23. David

  Wow, ska bli grymt kul att se vad han kan göra med Lundbergs! Har jobbat där och förmiddagsfikade varje dag en längre period… Kanske ska man passa på och söka jobb där!

 24. Jenny

  Hej!

  Jag antar att du syftar på vuxenutbildning i kommunens regi (alltså Komvux) när du menar att de med bäst betyg inte får läsa.

  Det stämmer att kommunal vuxenutbildning måste göra ett urval om det är fler sökande till en plats. Urvalet är enligt uppdraget: de som saknar utbildning ska gå före dem med utbildning, no matter what.

  Jag har jobbat med antagningen till bagare/konditor-utbildningen inom kommunal vuxenutbildning och det är ingen rolig erfarenhet jag har. Många som blir antagna hoppar av och flera vars största dröm är att studera till konditor får aldrig chansen.

  Jag skulle också hemskt gärna vilja gå en bageriutbildning. Men jag tillhör den lägst prioriterade gruppen, universitetsexamen med fast jobb.

  Kanske finns svaret utanför Komvux. Betalutbildning, YH-utbildning utan bagerierfarenhet som krav eller liknande.

  Eller som många här ovan, ta rygg på en etablerad bagare i väntan på att branschen tillåter fler aktörer och brödälskare.

 25. Fia

  Intressant att du tar upp detta problem. Jag är själv i samma situation.. 35 år och jobbar som ekonomiassistent, men har hittat min passion här i livet – att baka! Skulle gärna vilja gå någon slags utbildning så att man får lära sig grunderna, men med familj och hus, så väljer man gärna det säkra före det osäkra. Jag har en bagarstuga på gården som jag har en dröm om att fixa till så att jag kan baka, till en början som hobby för att se vad det utvecklar sig till. Jag har börjat så smått, men vägen till färdig bagarstuga är lång, men man får försöka tänka långsiktigt.

 26. Hanna Muhr

  För bra betyg… Det finns två komvux utbildningar i Sverige inom bageri/konditori. Är det så att de är många sökande får ofta högutbildade sökande stå över. Motiver är att dessa utbildningar är till för att få folket ut i arbetsmarknaden. En vuxen individ som då redan har en fot i arbetslivet får stå över för nån som inte har det lika lätt ekonomiskt. Finns en logik i det…

  2011 började jag en 1-årig vuxenutbildning i Töreboda, fick turen att komma in trots tidigare studier på Örebro universitet.

 27. Veronica

  Jag sitter i precis samma situation. Jag har hittills hunnit söka till Studiums (gamla Burgården) komvuxutbildning 1 gång men fick nej då jag har jobb och redan gått gymnasiet. Jag är 31 har gymnasiebetyg och ett jobb inom it jag inte trivs med.
  Jag brinner för att baka och älskar det. Jag vill baka tårtor, kakor, bakelser och bullar på heltid.
  Jag kommer inte ge upp men det är väldigt frustrerande när man läser kommentarer om människor som kommit in på dessa utbildningar som inte har den rätta glöden.
  Det är tragiskt!
  Håll tummarna för mig!

 28. Martin Jonsson

  Jag är rätt förbannad över situationen som finns för de som vill utbilda sig till bagare och inte gått det i gymnasiet. Min hemkommun har gått ut och sagt att de aldrig kommer godkänna en utbildningsplats i en annan kommun pga att jag har gymnasieexamen och ett jobb. Det finns ingen utbildning i min kommun. De andra utbildningar vilka inte kräver hemkommunens godkännande är påbyggnadsutbildningar som kräver att man redan gått livsmedel i gymnasiet. Den sista sortens utbildningar är sådana som kostar pengar och endast är några enstaka tillfällen, det känns mer som något för hobbybakare och inte de som vill jobba med det.

 29. Helena

  Så himla bra skrivet!!! Jag är precis i samma sits själv. 35+ med en stark önskan att sadla om, men utan möjlighet. Högskoleutbildning och fast jobb kan tydligen vara något negativt…

 30. Marlene

  Jag var en av dem, jag hade för bra betyg. Detta var ju min dröm, och jag skulle få lov att levs ut min dröm pga att jag inte visste detta när jag var 14 och valde gymnasium. Efter mycket tjat fick jag en lärlingsplats på Burgården i Gbg. Klarade mig och fick högsta betyg, fick höra att mina prover passade på gesällen trots att jag gick grundutbildningen. Men vad spelar det för roll? Jag är 30 år utan ERFARENHET, så jag får inga jobb ändå. Hur duktig jag än är. Svår bransch, men med 2 små barn är det svårt att starta eget.

 31. Anonymous

  Jag förlorade precis mitt hopp om en grundutbildning till konditor/bagare… Detta är ju ett helt sjukt system. Bara för att man inte visste vad man ville göra med sitt liv när man var 16, ska det inte behöva betyda att det är kört. Men uppenbarligen är det svårare att komma in på en grundutbildning i konditor än i en snofsig högskoleutbildning….

 32. Cornelia

  Detta blev jag vis om då jag själv ville följa drömmen om att bli bagare. Jag valde natur på gymnasiet och har studerat till lärare i 2,5 år. Dvs, man har gjort bra ifrån sig och så får man ett: “Det är helt omöjligt för dig att bli bagare i Sverige, du är överkvalificerad”.
  23 år och utan möjlighet att ändra mig i livet, men bara i mitt eget hemland.
  Nu ter det sig så att jag inte är allt för fast i rutiner och valet att flytta till Danmark blev en självklarhet.
  MEN visst tusan ska engagerade elever få chansen. Helt galet enligt mig och jag hoppas på att nya dörrar öppnas snarast 😀

  1. johanna

   hej! Jag står precis och funderar om jag ska bli bagare eller konditor men känner mig något matt efter allt letande!
   Jag vet inte om du får det här men det är värt att testa – jag skulle gärna höra hur det gick för dig med Danmark. Det känns som om det skulle vara en möjlighet för mig med men skulle vilja höra dina erfarenheter 🙂

 33. Moa

  Jag hade tur att komma in på en utbildning i Malmö för att läsa bageri och konditori på gymnasialnivå trots att jag gått ut gymnasiet med bra betyg. Jag brinner för bageri och konditori men är så himla besviken på utbildningen. Min utbildning är snart slut och jag vet inte hur jag ska ta med vidare. Vi ska läsa 44 veckor på heltid. Vi har varit i skolan 2-3 gånger i veckan varav max två i bageriet. Vår lärare är en duktig bagare men saknar all kunskap att lära ut. Vi får ett recept att följa, om något sen går fel kan han inte svara på vad eller varför. Han är sällan med oss och övervakar utan svarar på mail och dylikt på sitt kontor. Kommunikationen mellan de olika lärarna finns nästan inte och mycket förvirring för både elever och lärare uppstår. Att vi ska lära oss lika mycket som eleverna på gymnasiet lär sig under 3 år är helt omöjligt. Praktikerna har varit det stället man utvecklats som mest men tyvärr är det många bageri som inte vill ta emot. Det jag vill komma fram till är att även om man har tur att komma in på utbildningarna som vuxen är det långt ifrån säkert att det hjälper dig. Lusten till yrket har försvunnit även om min passion för skapandet inom bageri och konditori finns kvar. Har någon tips på bagerier som tar emot lärlingar i skåne området så blir jag väldigt glad.

  1. Sara

   Vilken utbildning i Malmö är det du har gått? Har funderat på både bagare/konditor och kock på Astar i Malmö. Är det där du har gått? Vet du hur kockutbildningen är? Har inte kunnat hitta vad andra tycker om utbildningen, varken bagare/konditor eller kock.

 34. Laura

  Bra skrivet och är i samma sits. Jag funderade länge och mathantverket som kock eller bagare var nära till hands. Men alla bara sa, du behöver bli något bra och du behöver högskoleutb du får inte ens diskjobb utan hp så sa dåvarande syo till mig på gymnasiet, så nu står jag där, arbetslös men med högskolepoäng men en fortsatt önskan om att få arbeta med mathantverk och utbilda mig i det. Men nej, det verkar inte gå för oss med högskoleutbildning.

 35. Martin Jonsson

  Jag skrev här 2013 och efter det så kom jag tillslut in på en utbildning i Jönköping. Den var långt ifrån perfekt och jag känner igen mycket av det Moa skrev här ovanför. Trots allt negativt så lärde man sig ändå mycket, särskilt från praktikplatserna. Efter det så fick jag ett jobb som bagare på en av praktikplatserna där jag hade vart över sommaren och sedan i min hemkommun där jag jobbar kvar idag. Ett sätt att komma runt ifall det inte finns någon utbildning i ens egen kommun är att skriva sig hos någon man känner i en kommun som har utbildningen man söker.

  1. waiwai

   Vad kul att du fick jobb efter din utbildning! Jag läser just nu bageri/konditori i Göteborg(Kållered)och blir klar med min utbildning den 8e januari 2016. Är på min andra praktik nu och att få ett jobb ser inte ljust ut tycker jag många jobb som finns på arbetsförmedlingen så vill arbetsgivaren ha folk med några års erfarenhet. Jag har lärt mig mycket men tyvärr långt ifrån till kunnig.
   Tog tjänstledig bara för att läsa detta och hoppades på att få ett jobb inom bageri/konditoribranschen men får nog tyvärr återgå till mitt gamla jobb efter utbildningen för ekonomins skull….

   1. Martin Jonsson

    Mm många i min klass hittade inget jobb inom bageri konditori utan gick tillbaka till det som dom jobbade med innan så det är inte lätt. Ifall man har möjlighet att flytta så kan säsongsjobb vara ett bra sätt att komma in i marknaden då de anställer folk varje säsong. Annars så funkar knacka dörr och lämna cv fortfarande, jag gjorde så i min hemstad även om det inte var så jag fick ett jobb så pratade jag med en del bagare och chefer vilket inte skadar.

Leave a Reply