Mjöltest med fullpott!

sebastien Uncategorized 15 Comments

Mina mjölkunskaper sattes på prov idag! 
Jag hade massor med roliga grejer på mitt schema idag i form av intervjuer och inspelningar! Tänk bara ett par år tillbaka hur svår det var att få ordet bröd eller mjöl på TV eller i tidningar… Nu är det helt galet mycket med journalister som visar intresse och vill veta mer om mjöl, surdeg och bröd! 
En av journalisterna som intervjuade mig idag för tidningen Land Lantbruk kom med ett litet överraskning på slutet: Ett mjöltest!! 
Lite taskigt och modigt av henne men om det är något jag har koll på idag är det just mjöl så jag tog utmaningen! Jag fick 5 olika vetemjöl från fem olika tillverkare, det var allt jag fick veta. Utmaningen var sedan att tala om vilken producenten var.
Efter min sommarprogram i P1 blev många bönder arga på mig och tyckte att jag typ “inte visste ett skit om vad jag snackar om” när jag pratade om “vetefält i min mjölsäck” , “bra vete gör bra mjöl” eller “att spannmål smakar olika beroende vart och hur den odlas”. Roligt nog fick jag ännu flera bönder som blev riktigt glada över det jag hade att säga om lantbruk och spannmål till knappt en miljon Svenskar. De tyckte att det var bra att jag tog upp dessa viktiga frågor och framförallt på vilket sätt jag hade lagt upp mitt budskap! Jepp, det är så här att alla bönder är inte fina bara för att de är svenska… Nu tänker jag på vad Kungshörnen (Lantmännen) säger när de pratar om sina 35 000 fina svenska bönder… Alla bönder är inte fina bara för att de är bönder! Många är fantastiska och verkligen gör ett gigantiskt jobb genom att odla kvalitets spannmål samtidigt som de tänker på kretsloppet, mångfald och faktum att deras barn och barnbarn också ska kunna leva på samma jord som försörjer dem just nu! Många är inte lika omtänksamma och tänker mest på kvartalets avkastning, hur mycket mer man kan få ut från jorden, till vilket peng och gärna så snabbt som möjligt! 
Hur som helst, man skulle kunna prata om hållbart lantbruk i timmar… Jag satt jag igång med mjöleldprovet! Jag tog fram en tallrik för varje mjöl, hällde i lite vitpulver i varje och doftade på dem en och en, smakade på dem och kramade dem mellan fingrarna. De hade varit ute och var riktigt kalla… Det gör det hela ännu svårare! Journalisten och fotografen tittar på mig med deras “poker faces” och dubbelkollar då och då på lappen där det står vilket mjöl är vilket! 
Mjöl nummer 3 kändes konstigt tyckte jag… Annorlunda och ovanligt torrt! Valsad, utomlands tyckte jag  och stoppade undan den. Detta var inget intressant mjöl men kunde inte riktigt påpeka vad det var som var fel förutom att någonting var fel bara! Jag fick veta efter att det var en italiensk mjöl som heter Tipo 00. Ett mjöl man gör pizzadeg med. 
Mjöl nummer 1 kändes bäst av alla. Krämigt och fint “beige” färg. Man skulle tro att det var stenmalt men samtidigt vet jag precis hur ett riktigt bra stenmalt mjöl känns och den känslan fanns inte. Jag gissade på att det var Saltås vetemjöl… Tadda! Mitt i prick! Deras “stenmald” vetemjöl tydligen mals i en kombokvarn som använder båda teknikerna: Valsar och stenar… Bra men inte bäst tyvärr! 
Mjöl nummer 4: Det mjölet kände jag igen direkt:) Den där mjölet har jag bakat med tonvis… Det var självklart Orgas vetemjöl! Jag kunde bara blunda och svaret blev bara så tydligt! 
Mjöl 2 och 4 kändes bara som vanligt valsat industri konsument skitmjöl med tillsatser i och vet ni vad? Det var det!
En 5 poängare för mig faktiskt, ha ha! 
Jag hade hoppas på att de hade valt 1 eller 2 riktigt bra mjöl typ stenmalt/siktat dinkel från Gutekorn eller Warbro kvarn för testet… Då hade det hela hade varit ännu roligare! Men roligt var det ändå och väl organiserade av Anna från tidningen Land Lantbruk! Tack för det 🙂 
Här kan ni träffa Marie och Per. 
Tack snälla ni Marie och Per att jag fick vara med i ett hörn en bra del av dagen! Jag passar på att berätta för er som bor söderut att det finns ett nytt bageri i Hökarängen som heter Lydecker & Boussard. Både de är gamla deltagare som var med på en surdegsbrödkurs och sen dess, bara ville förverkliga sitt dröm att starta eget bageri… Och det gjorde dem! Jag är så stolt och lycklig för deras skull och svårt imponerade över hur otroligt duktiga de har blivit i så pass kort tid! Det är igen beviset att passion och kärlek är det viktigaste vi har och att människor som verkligen brinner för det de gör kan utföra fantastiska saker! 
Och just det… 
En lång artikel finns i Vårt Nya Kök om mig som hade ett litet event där jag lagade lunch för 40 matjournalister för ett litet tag sedan…
Yvonne är Cerveras nya VD och det var jätte kul att vara till och med på framsidan av tidningen med henne! 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienMjöltest med fullpott!

Comments 15

 1. Anonymous

  Hej!
  Snubblade in här av en slump, klickade vidare till inlägget med ditt sommarprat som jag inte hade hört men nu istället fick nöjet att läsa. Vilken poesi! En text att bli glad av bara för att den är så välformulerad. Och för att den lyfter fram en sådan kärlek till både hantverk och bra råvaror. Jag blev dock chockad (naivt?) över att man använder pulvermixer etc. på bagar-/konditorutbildningen. Känner mig uppriktigt ledsen nu (ska jag vara riktigt ärlig är jag faktiskt tårögd). Jag hoppas innerligt att det kommer en snar förändring. Och bönder (och andra) som inte respekterar naturen förtjänar för övrigt en avhyvling.
  /Hobbybakare

 2. Marie Lydecker

  Tack själv världens bästa bagare som kämpar för att alla ska få det bästa brödet på bordet!

  Och tack IGEN för att du ville komma till oss och gegga med alla mjölsorter. Självklart klarade du testet och jag var väl inte långt ifrån 🙂

  Tack kära Sebastien för allt du gör för detta samhälle!

  Du är helt fantastisk med din energi och glädje!!!

  Massa varma kramar från Marie Lydecker!!

 3. Carina

  Jag har följt ditt arbete med att lära oss svenskar att baka ‘du vrai pain’ och ser med glädje hur ditt kunnande sprder sig i vårt avlånga land. Jag har ett delikat problem: Går på lchf sedan 2 månader jag har lärt mig att starta en surde och baka surdegsbröd av dig – genom att läsa din blogg. Sedan 2 månader går jag på lchf och kan alltså inte äta bröd bakat med vetemjöl. Jag har provat olika recept på bröd bakade med mandel- och kokosmjöl, fiberhusk etc men de är egentligen inte goda. De bakas med bakpulver och lchf-bagarna menar att det inte går att använda jäst eftersom jäst behöver socker. Men det stämmer ju inte! Jag har aldrig socker när jag bakar surdegsbröd. Jag saknar riktigt bröd!!! Har du något tips? Måste hålla nere kolhydratnivån på ca 5 gram/100g

 4. Anonymous

  Hej! Följer med glädje din blogg. Har nöjet att bo inte långt från Orga kvarn så jag kan handla direkt därifrån. Är nyfiken på vilket vetemjöl därifrån du använder. Som jag förstått maler de inget ekologiskt. Är det deras stenmalda grahamsmjöl eller det vanliga vetemjölet (som inte är stenmalt) du bakar på? Vad skulle du välja till din surdeg; ekologiskt MED tillsatser eller Orgas oekologiska UTAN tillsatser? Har tyvärr inte tillgång till ekologiskt utan tillsatser.
  Tack för en inspirerande blogg!
  Mvh Malin

 5. sebastien Boudet

  Tack Jeanette och Örjan!

  Hobbybakare: Vad kul att hittade till Brödpassion! Och tack snälla för det du skrev om mitt sommarprogram i P1. Håller fullständigt med dig när det gäller de som inte respektera naturen!

  Kram tillbaka till dig Marie och Per!

  Mattalibanen: Klart eller klart… Det var ganska tufft det hela och jag hade mycket att förlora genom att tacka jag för en sådan utmaning! Jag jämför hela tiden mjöl/bröd och druvor/vin… Som man odlar… :))

 6. sebastien Boudet

  Carina: Jag vet inte vad jag ska säga till dig… Jag är fel person att be om råd eftersom jag tycker att LCHF är fel och att människan är designat för att äta lite av allt efter säsong och i måttliga mängder.
  För en person som äter industribröd i plastpåse, köpta hamburgare/korvbröd däremot förstår jag att de mår mycket bättre och går ner i vikt när de följer LCHF men varför skulle man sluta äta äkta surdegsbröd bakat på goda hantverksmjöl när man vet allt det goda den gör för kroppen??
  Mitt bästa råd: Ät lite bröd men riktigt surdegsbröd som har jäst läääännnggeee!
  PS: Det finns visst lite socker i olika form i alla mjöl och jästsvampar, med hjälp av bl. annat enzymerna bryter ner stärkelsen till olika sockerarter…

 7. sebastien Boudet

  Malin: Det är en jungle det där med alla mjöl som finns… Jag vet och det är jätte svårt för er konsumenterna att hitta rätt! Lätt för mig, som reser runt om hela landet så mycket och har chansen att träffa så många fantastiska bonde och mjölnare, att ha “rätt mjöl” i mitt kök. Leif från Orga kvarn har varit där för mig när jag behövde en riktigt duktigt mjölnare som kunde mala och leverera mjöl utan massor med tillsatser till mitt bageri på en tid där ALLA mjöl från andra leverantörer vad laddat med tillsatser. Jag har lite blandade åsikter när det gäller ekologiskt eller inte… För 50 år sedan var absolut allt ekologiskt och om man tänker lite idag har “ekologiskt” blivit ett segment av vår ekonomi istället för ett vettigt val! Vi har alltså förstört det mesta genom att massproducera och bespruta för att efter säga att ekologiskt är bättre men bara för dem som har råd och vill ha bra samvete! Ekologiskt är absolut bättre men det ska vara för rätt handledning inte för att det ser bra ut bara! För att svara på din fråga, jag skulle köpa helst oekologiskt utan tillsatser från Leif än ekologiskt med massor med andra skit i om jag fick välja…

  1. Anonymous

   Tack för snabbt svar! Jag är helt inne på dit spår. Med föräldrar och farföräldrar som varit bönder känner jag att mjölets bakgrund betyder med än en “ekologiskt”-stämpel på paketet. Provbakade Orgas vetemjöl utan att min man visste om det…efter sin första tugga sa han “det smakar precis som när jag var liten, när pappa bakade på Orgamjöl!”

 8. Anonymous

  Hej! Rolig diskussion de här angående tillsatser i mjöl, eller ska jag säga ganska så dum. Varför argumenterar man om ett tillsats fritt mjöl när det är konventionellt odlat, du bestämmer ju själv om du vill att kvarnen ska stoppa i tillsatsen eller spannmålsodlaren. Spannmålsodlaren har sina tillsatser i form av konstgödning,Roundup (ogräsmedel),betmedel på utsädet och stråförkortningsmedel (dock bara på råg). Vete är de spannmålet som tar upp mest tungmetaller av alla sädesslag (konstgödning = tungmetaller), så jag kan tycka att dom små mängder med mjölbehandlingsmedel och askorbinsyra inte gör något, när ett konventionellt odlat spanmål ska gro och växa på en äng full med tillsatser som inte är naturliga. Det finns bara ett alternativ, ett ekologiskt mjöl utan tillsatser. helt rent ända från början. Men nu kommer någon säga att dom här konventionella odlarna inte använder några bekämpningsmedel eller konstgödning,de tror inte jag ett dugg på. Varför skulle man odla på ekologiskt vis när man är konventionell? det är svårare att odla ekologiskt, det blir sämre skördar och det handlar i slutändan om pengar. Jag känner ganska så många bönder så jag vet. Tack för mig en som bara använder eko-mjöl fritt från tillsatser.

Leave a Reply