Kullens kvarn och Jeremias bageri…

sebastien 11 Comments

I veckan hade jag kurs på Jeremia bageri i Örebro. 
Det var super roligt och inspirerande som vanligt att landa i ett nytt stad och “ta över” ett litet hantverksbageri för att göra en hemmabagare kurs. 
Bageriet ligger i ett litet “rekonstruerade” by som heter Wadköping på ett hörn av Örebro. 
Det endaste jag hade med mig var en liten burk med surdeg i… 
Ägaren till bageriet heter Daniel och så vimsig som jag är glömde jag att ta ett kort på honom 🙁 Istället får ni nöja er med ett kort på några av hans fantastiska bakverk 🙂 Daniel var med en av mina yrkesbagare kurser för drygt 2 år sedan och jag är så glad att se hur han har blommat ut och blivit så himla duktig. Jag kommer ihåg hans orolig och fundersam blick då, när jag pratade om tillsatser i mjöl och allt halvfabrikat som alla använder i sina bröd och bakverk. Han var en av många som hade följt “strömmen” lite och lyssnade på all dessa stora kända bageri/konditori “guruer” och såg upp till dem och litade på dem… Ni vet ju resten! Alla dessa skit råvaror är inte lika populära längre och bra bagerier idag för många, är ju bagerier som använda sig bara av bra råvaror utan tillsatser! KUL! 
Jag känner mig så stolt när jag kliver in en sådan fint och äkta bageri med fina och duktiga bagare som verkligen ta sitt ansvar genom att baka inte bara gott men också nyttigt och genomtänkt för sina kunder! Ingen lögn eller bullshit men istället bara mjöl, smör, ägg, socker, vanilj… Alltså en vaniljhjärta med riktigt vaniljkräm, surdegsbröd utan jäst eller en äpplemazarin gjort från grunden: Det är kärlek, på riktigt! Tack för det Daniel!
Och allt mjöl till kursen kom från en litet kvarn som heter Kullens Kvarn och ligger någon mil utanför Örebro. 
Et voila: Välkomna till Kullens Kvarn! 
Så här ser den ut och om ni kör förbi Örebro kan jag bara rekommendera er ett besök. 
På vänster är det Gunnar som äger kvarnen med sin fru Eleonor. På vänster är det en lantbrukare som kom förbi för att rensa 4 ton fina havre i Gunnars frörensningsmaskin… Jag glömde fråga vad han heter… Kanske någon känner igen honom och lämna hans namn in i kommentarfältet .) 
Så gick det till för att lasta ut havren… Smidigt vad? 
Säden är alltid blandat med lite annat… Det är stenar, strå, ogräsfrö etc… Man vill gärna ta bort dessa oavsett vad man ska göra med havren efter: Mala den, göra flingor, kross, mjöl, foder eller bara plantera de. 
Det blev super dammig runt om hela kvarnen men sååå vackert 🙂 
Så här ser ut rensningmaskinen… 
Och här ser ni den gamla valskvarnen från 20 talet. 
I kvarnen finns det en liten butik där man kan köpa mjöl direkt från producenten. 
Där vet man vad man får och undrar man någonting kan man alltid fråga Gunnar… Allt man behöver veta stå på säcken 🙂 Snackar om spårbarhet 🙂 Om han är inte på plats, finns det en ringklocka. 
Jag stort gillar hans humor 🙂 Ha ha ha! 
Tack så mycket Eleonor, Mickaela och Gunnar för att jag fick vara med er på kvarnen! Tack för allt passion ni sprider och allt hårt arbete för att väcka upp till liv detta lilla pärla. Jag lämnade någonting bakom mig i kvarnen: Ett havrehjärta för att visa min tacksamhet för att ni finns och gör det ni gör! 
Utan er bonde och mjölnare är jag, lilla bagaren, absolut ingenting!  
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienKullens kvarn och Jeremias bageri…

Comments 11

 1. Karlbergs kök

  Härliga Jerimiabageriet! Där köper jag mina croissanter på söndagarna. Har du fler hemmabagarkurser på gång i Mälardalen – eller Sthlm? Jag hade anmält intresse till Örebro men hörde aldrig något från dig tyvärr.

 2. Karolina

  Tack för två jättebra kursdagar! Lite trångt i bageriet men många skratt och mycket inspiration 🙂 Glömde säga att äggen var dagsfärska!

 3. sebastien Boudet

  Jag är en lycko ost som få chansen att besöka alla dessa platser… Det vet jag 🙂

  Maria: Jag skickade ett mail till er alla som hade anmällt intresse för kursen… Konstigt att du inte fick den!

  Tack själv Karolina! Äggen var fantastiskt goda 🙂 Tack!

 4. Jesper

  Sebastien & Maria, jag hade också anmält intresse men fick inget mail. Mig gjorde det inte så mycket för datumen passade dåligt, tänkte met att det kunde vara värt att känna till inför framtida kurser.

 5. Fredrik Olsson

  Kanske lite utanför ämnet här men är det bara jag som reagerar på att i tävlingen ‘unga bagare’ så har de deltagande 5 timmar på sig att producera 5 olika sorters matbröd + weinerdeg. Jag frågar migsjälv hur tänker Bagarlandslaget blanda andra arrangörer att något ska kunna producera någonting som INTE är smockfullt av industriell jäst på bara 5 timmar när bara bakning av dessa bröd är 1 timma säkert, trågning + forming + vila = 1 timma till utan att räkna in vikningar etc.. ger brödet ungefär 1.5 timma på sig att jäsa. Är detta vad vi vill visa upp och lära ungdomen? Att snabbast är bäst? Kom igen nu!

 6. sebastien Boudet

  Jesper, Karlberg, Maria: Hemsk ledsen för det! Jag vet inte ni inte fick mitt mail… Ska undersöka saken! Lovar er att komma tillbaka till Örebro efter sommaren!

  Fredrik: Bröd och dessert industrin sponsra hela eventet… Så klart att allt ska gå fort! Jag tycker synd om alla fina elever som tvungnas utsätta till det där! Som jag har sagt det tidigare är min (vår) bransch sjuk…

 7. Joakim

  Hej Sebastien,

  Följer med intresse din sida, brödpassion, och skulle vilja köpa mjöl utan tillsatser.
  Ett bra och ekologiskt mjöl.

  Jag bor i Landskrona i Skåne.
  Hittar ingenstans o köpa, vet du eller någon annan var man kan köpa här i närheten?

  /Joakim

Leave a Reply