Och det är dags för årets bästa/sämsta dag för att äta en kanelbulle!

sebastien Uncategorized 7 Comments

Och här är den… Den fantastiska, underbara kanelbulle! 
Ja, det är kanelbullensdag i morgon! Svårt att missa den dagen med alla Statoil och Pressbyrå kampanjer som har klätt alla våra vägar och tidningar, radioreklamer…etc. Jag tror inte att jag behöver säga vad jag tycker och allt detta, eller hur? Ni redan vet! 
Att fyra kanelbulle en dag varje år den 4:e oktober var från början en rolig och bra idé men nu känns det som att det har spårat ur! Och det är lite så det blir när alla ska absolut äta en och samma bakverk den exakta samma dag! Jag säger: Ät bättre bullar året om istället. Mindre men bättre. Inte så ofta men gör det till en smak upplevelse utan tillsatser, modifierade stärkelse, margarin eller dålig smör och som är faktiskt bakade av en bagare med samvete, kunskaper och med fina äkta råvaror. 
Jepp, imorgon är det kanelbullensdag och if i like it or not kommer det att strömma in massor med fina människor på Broms på jakt efter samma sak: En kanelbulle! Så det är så här att i år kommer jag inte att nobba kanelbulladagen och istället baka kanelbullar, massor med kanelbullar… Men inte vilka kanelbullar som helst då! Mjölet, ägget, mjölken, sockret, smöret, mandelmassan, kardemumman, saltet och vi ska inte glömma kanellen har jag valt med omsorg. Alla dessa råvaror är självklart ekologiska från topp till tå och vi skriver det ingenstans… Varför? För att för mig är det kristal klart att det ska vara så! Så i morgon, i det där kanelbullehysteri, om du vill äta en god kanelbulle bakat med riktigt omsorg, äkta kärlek och gedigen passion är du välkommen på Broms Karlaplan. 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienOch det är dags för årets bästa/sämsta dag för att äta en kanelbulle!

Comments 7

 1. breadnerd

  Vilken otur att jag inte befinner mig i närheten! Gjorde ett kort studiebesök på Broms och handlade Warbro mjöl igår 🙂 Det så jättefin..och trångt ut. Såg din fina personal i bageriet som var i full fart och alla fina bröd och chouqetter på plåtarna. Även personalen som tog betalt var jättemysiga. Jättehärligt ställe!!!

 2. David

  Det finns absolut inget som helst dåligt med kanelbullens dag förutom att industrier ser ytterligare ett tillfälle att tjäna ännu mer pengar. Men så är det ju överallt, och vi kan väl inte kapitulera bara för att vi inte vill att industrierna ska tjäna pengar?

  Sverige har några få matrelaterade traditioner (semlor, lussebullar, Mårtensafton m.fl) precis som Frankrike har l’epiphane (där det säljs 100 tusentals galette de rois av skitkvalitet). Men det enda som vi kanske med stolthet kan säga är helt svenskt är ju kanelbullen, så varför skulle det vara helt korkat att hylla den en dag per år?

  Se det som såhär, att den person som köper kanelbullar på Statoil året om kanske får för sig att just denna dag, ska jag unna mig en kanelbulle som kostar 4 kronor mer och går till Broms. Vilken upplevelse, eller hur? Dom föräldrar som aldrig bakar med sina barn kanske bestämmer sig för att baka bullar just denna dag för att det är en tradition, och vips sås ett litet frö hos det lilla barnet som 15 år senare bestämmer sig för att bli bagare. De svenskar som bor utomlands känner samhörighet med hemlandet när dom en dag per år har en liten extra anledning till att ta en kanelbulle. Det finns bara bra saker med kanelbullens dag!

 3. sebastien Boudet

  Intressanta tankar David även om jag inte håller med dig… Alla historier har många sidor och det går alltid att böja fram någon bra förklaring på varför det finns över huvudtaget en dag som kanelbullensdag!
  Det jag inte gillar är folk som dra fram de dåliga saker som görs i Frankrike som ett ursäkt för det vi gör här i Sverige! Som jag har sagt det tidigare är Frankrike inte att hänga upp i julgrannen när det gäller bröd och där har verkligen industrin lyckas ta sig in i de franska stugorna.
  Skulle jag bor i Frankrike, skulle jag göra exakt samma sak jag gör här, där!
  Jag väntar med stort spänning försäljnings siffrorna från Statoil, Lidl, City Gross, Pressbyrån och Pågen och jämföra de med siffrorna från hantverksbagerierna och DÅ kommer jag kunna bedöma om det faktiskt finns bra saker med kanelbullensdag!

 4. David

  Det var ingen ursäkt eller en “attack” bara för att du är fransk, tänkte att det var relevant att jämföra med Frankrike, ett land med enorm bakkultur – vet att du tidigare har jämfört kanelbullens dag på samma sätt som om Frankrike skulle ha en croissantdag. Ganska löjligt, jag håller med!

  Jag har själv jobbat på bensinmack och tro mig, det säljs en hel jävla del. Men jag menar bara att det är dumt att fokusera på vad som är dåligt med dagen när den dagen för väldigt många betyder väldigt mycket.

  Precis som man kan böja fram bra förklaringar kan man också böja fram dåliga förklaringar, och det verkar som om din anledning till att “ogilla”, eller i alla fall vara emot kanelbullens dag är för att du tycker industrierna utnyttjar tillfället. Absolut, men industrierna tar ju varenda liten chans att tjäna pengar! Alla hjärtans dag, lucia, midsommar, höstlov, halloween, påsk, ja allt! Men det är ju inte kanelbulle-dagens fel, eller hur? Och dessa traditioner är ju knappast konstruerade för att industrin ska ha ännu fler dagar att tjäna pengar på.

  Jag håller helt med dig om att det vore bättre om vi åt färre bullar och istället köpte dem på ett bageri istället för Pressbyrån! Men det funkar nog inte så. På samma sätt kan man ifrågasätta alla hjärtans dag (man ska väl älska varandra lika mycket alla dagar om året?!). Samhörighet och identitet är viktigt, och just dessa traditioner som jag har växt upp med har bidragit till att jag är den jag är idag. Och nu när jag är gammal nog att ifrågasätta inser jag hur en riktig kanelbulle ska smaka och att våfflor går att göra själv utan nån mixpåse! Det gör dessa dagar ännu bättre.

Leave a Reply