Sveriges godaste ost och chark brickan!

sebastien Uncategorized 9 Comments

Vinnarostarna!
På söndag morgon var jag på Nyhetsmorgon och presenterade några av de fantastiska produkter som vann guld före veckan på SM i Mathantverk. Jag lovade en lista över produkterna jag hade med mig och här kommer den: 
Ostar: 
I kategori blåmögelost. 
Hillsands Blå, Jan Hammar, Hillsands Getgård, Jämtlands län. 
I kategori syrad ost. 

Öländsk Spiteost, Annika Schrewelius, Hagelstads Gårdsmejeri, Kalmar län
I kategori oljemarinerad ost. 
Skärvångens örtmarinerade getost, Tor & Roland Norrman, Skärvångens Bymejeri, Jämtlands län
I kategori pressad ost. 
Jungfru Marie, Ann Klensmeden, Åsbergets Gårdsmejeri, Jämtlands län
I kategori övrig ost. 

Anno 1225, Thomas Berglund, Almnäs Ysteri, V:a Götalands län 


Charkuteriet: 
I kategori lufttorkad kött. 

Luftorkad grishals (copa), Leif Persson, Lars Hansson, Bjärhus Gårdsbutik, Skåne län 


I kategori lufttorkad korv. 

Bröderna Wikströms enbärs- och ramslöks salamino,
Dan Wikström, Pär Wikström, Wikströms Matvarufabrik Gotlands län 

I kategori värmebehandlat kött. 

Bröderna Wikströms kött rullsylta,
Dan Wikström, Pär Wikström, Wikströms Matvarufabrik, Gotlands län 
I kategori värmebehandlat korv. 

ÖlkorvÅsmund & Ann Sundberg, Marskogens lamm, Åland.

Och smör från Bröderna Wikströms syrade smör,

Dan Wikström, Pär Wikström, Wikströms Matvarufabrik, Gotlands län. 
Hela listan på Saerimner 2013 Sm i mathantverk hittar du här!  
Det där är riktigt mat! Mat gjort av människor som behandla både jorden och djuren med respekt och vet ni vad? Det känns på smaken! Så köp svenskt mathantverk och hjälp de att fortsätta!

Och här är min inlägg på TV4…

 

 

 

sebastienSveriges godaste ost och chark brickan!

Comments 9

 1. Magdalena

  Hej Sebastien

  Du nämnde i Nyhetsmorgonen att du blötlägger valnötterna. Kan du förklara varför och hur du går tillväga?
  Jag har din bok och vill prova att baka valnötsbröd men där finns inget om blötläggning av nötterna

  mvh
  Magdalena

 2. sebastien Boudet

  Ja Magdalena, man lär sig nya saker hela tiden i det yrke och jag har börjat blötlägga nötterna som ska i ett bröd. Det gör otroligt mycket. Rosta de som vanligt och sen lägg de i vatten några timmar (eller mer, det skadar inte).
  Brödet blir saftigare och får en fantastiskt nötsmak!

 3. Malin

  Får man lämna en önskan om vad du kan göra på nästa gång du är med på tv4? Jag tycker att det är väldigt roligt när du bakar bröd, skulle du kunna baka surdegs-knäckebröd? Alla recept jag hittils har hittat är snarare flatbröd än knäckebröd… Det skulle vara roligt att se fransmannens förbättring på våran svenska favorit!

  Hälsningar
  Malin

 4. Jessica

  Hej Sebastien!

  Jag har precis bakat och avnjutit dina supergoda kanelbullar – rena himmelriket 🙂

  Eftersom jag inte orkar äta upp alla på en gång undrar jag nu hur jag ska förvara dem på bästa sätt? 🙂

  Hälsningar
  Jessica

 5. Asa

  Hej Sebastien!

  Forlat om min fraga hamnar pa fel stalle.. Jag ar en nybliven surdegsentusiast och tycker det ar jattespannande att baka mitt eget. Jag bor i Italien och har anvander man framforallt “la pasta madre”, dvs en fast surdeg som man sedan innan den matas och anvands i bak loser upp i vatten. Min jaser jattebra och ar en frojd att baka med.Men de recept jag hittar pa svenska, t ex din sirapslimpa som verkar helt underbar och vacker minnen fran min barndom, ar baserade pa den mer flytande surdegen. Tror du att det ar sak samma som min “upplosta” moderdeg? Dvs att om man ska anvanda 500 g flytande surdegsgrund sa kan jag helt enkelt ta 500 g upplost pasta madre?

  I ovrigt ar jag nyfiken pa skillnaden mellan de bada. Har du nagon erfarenhet?

  Tack sa hemskt mycket! Ser fram emot sirapslimpan!

  Asa

Leave a Reply